Χολοκυστεκτομή

Η Χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης της Χοληδόχου Κύστης. Η Χοληδόχος Κύστη αποκόπτεται από τον κυστικό πόρο και αποχωρίζεται από την επιφάνεια του ήπατος στη οποία είναι προσκολλημένη.

Η καθιερωμένη μέθοδος σήμερα είναι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή, η οποία πραγματοποιείται μέσω 4 μικρών τομών 5-12 χιλιοστών με την χρήση κάμερας και ειδικών εργαλείων. Η χοληδόχος κύστη αφαιρείται στο τέλος της επέμβασης δια μέσου μιας από τις τομές των 12 χιλιοστών.

Η κλασσική επέμβαση είναι η Ανοιχτή Χολοκυστεκτομή, κατά την οποία γίνεται  μια μεγαλύτερη τομή κάτω από τις δεξιές πλευρές που προσφέρει άμεση προσπέλαση στον Χειρουργό.

Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή έχει επικρατήσει έναντι της Ανοιχτής λόγω του μηδαμινού μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και των ελάχιστων τομών που απαιτούνται. Η Ανοιχτή Χολοκυστεκτομή εξακολουθεί να έχει συγκεκριμένες ενδείξεις.

Κάθε Χοληδόχος Κύστη που αφαιρείται στέλνεται για ιστολογική εξέταση.

Οι ενδείξεις της Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής περιλαμβάνουν

Η Ανοιχτή Χολοκυστεκτομή επιλέγεται σε περιπτώσεις όπου κρίνεται ότι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή δεν είναι ασφαλής ή εφικτή:

  • Σε περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη Χολοκυστεκτομής αλλά αντενδείκνυται η Λαπαροσκόπηση. Οι περισσότερες ενδείξεις Ανοιχτής Χολοκυστεκτομής είναι σχετικές, καθορίζονται δηλαδή κατά περίπτωση από την εμπειρία του χειρουργού και τους κινδύνους της λαπαροσκόπησης. Οι κυριότερες είναι
    • Χολοκυστίτιδα με τοπικές επιπλοκές
    • Προηγούμενη ανοιχτή επέμβαση στην κοιλιά
    • Υποψία κακοήθειας
    • Κίρρωση
    • 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης
  • Κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής κρίνεται αναγκαία η μετατροπή της επέμβασης σε ανοιχτή λόγω τεχνικών δυσκολιών που εμποδίζουν την ασφαλή ολοκλήρωση της επέμβασης λαπαροσκοπικά.

Η Χολοκυστεκτομή είναι επέμβαση με μικρή πιθανότητα επιπλοκών:

  • Γενικές χειρουργικές επιπλοκές όπως αιμορραγία η λοίμωξη και η κήλη στις τομές
  • Ειδικές επιπλοκές σε ποσοστό κάτω από 1%
  • Επιμονή των συμπτωμάτων σε ασθενείς στους οποίους η Χολολιθίαση δεν ήταν η αιτία
  • Η μετατροπή της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής σε ανοιχτή επιμηκύνει τον χρόνο νοσηλείας και την ανάρρωση. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να θεωρείται επιπλοκή αλλά αναγκαίο μέτρο για την ασφάλεια του ασθενούς.

Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή συνήθως διαρκεί μια μέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις κανονικές δραστηριότητες τους σε μερικές μέρες.

Η ανάρρωση από μια Ανοιχτή Χολοκυστεκτομή είναι 3-5 φορές μακρύτερη σε σχέση με την Λαπαροσκοπική.

H Χοληδόχος Κύστη δεν είναι απαραίτητη στον οργανισμό. Τα Χοληφόρα προσαρμόζονται μετά την Χολοκυστεκτομή και η έκκριση της χολής δεν επηρεάζεται μακροπρόθεσμα.  Δεν συνιστάται επίσης ειδική δίαιτα μετά την ανάρρωση.

Δείτε επίσης