Παροχετευτικές Επεμβάσεις

Με τις παροχετευτικές επεμβάσεις δημιουργείται μια τεχνητή επικοινωνία μεταξύ του παγκρέατος και του πεπτικού σωλήνα, συνήθως με το λεπτό έντερο, ώστε να αποσυμφορηθεί η εξωκρινής μοίρα για την συμπωματική θεραπεία της χρόνιας παγκρεατίτιδας. Στις παροχετευτικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται επίσης τεχνικές για την θεραπεία συμπτωματικών ψευδοκύστεων και παγκρεατικών συριγγίων. Ανάλογα με την ένδειξη και την ανατομία της βλάβης οι παροχετευτικές επεμβάσεις ποικίλουν από ελάχιστα τραυματικές και ενδοσκοπικές μεθόδους έως ανοιχτά χειρουργεία που συνδυάζονται με παγκρεατεκτομές.

 Επέμβαση Frey’s 

H επέμβαση Frey’s γίνεται για ην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα. Συνδυάζει την εκτομή μέρους της κεφαλής του παγκρέατος με μια ευρεία αναστόμωση κατά μήκος όλου του παγκρέατος σε έλικα  του λεπτού εντέρου.

Με την επέμβαση Frey’s εξαιρείται η φλεγμονώδης μάζα  και δημιουργείται μια ευρεία επικοινωνία του παγκρέατος με τον πεπτικό σωλήνα για την παροχέτευση της εξωκρινούς μοίρας και του χοληδόχου πόρου. Σε επιλεγμένους ασθενείς έχει καλά αποτελέσματα στην θεραπεία του χρόνιου αποφρακτικού πόνου

Δείτε επίσης