Το Πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας μέρος του πεπτικού συστήματος.

Εκτελεί δύο βασικές λειτουργίες

  • H εξωκρινής μοίρα εκκρίνει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη και την απορρόφηση των τροφών. Τα ένζυμα παράγονται από τα κύτταρα των κυψελών (acinar cells) και παροχετεύονται μέσω του παγκρεατικού πόρου στο δωδεκαδάκτυλο, όπως ονομάζεται το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου αμέσως μετά το στομάχι .
  • Η ενδοκρινής μοίρα ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος εκκρίνοντας τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη. Οι ορμόνες παράγονται από τα κύτταρα των νησιδίων (islets) του Langerhans και εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Το πάγκρεας είναι δυνατόν να μεταμοσχευθεί σε  ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είτε σαν συμπαγές όργανο (whole pancreas transplantation) είτε σαν κυτταρικό διάλυμα της ενδοκρινούς μοίρας το οποίο εγχέεται στο ήπαρ (islets transplantation)

Το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά, πίσω από το στομάχι και μπροστά από την σπονδυλική στήλη. Δεν είναι ψηλαφητό φυσιολογικά. Αν και είναι συμπαγές όργανο διαιρείται ανατομικά από τα δεξιά προς τα αριστερά σε κεφαλή, σώμα και ουρά. Η διαίρεση αυτή έχει σημασία καθώς η κλινική εικόνα και η χειρουργική θεραπεία των όγκων του παγκρέατος καθορίζονται από την ανατομική τους θέση και την σχέση τους με τα γειτονικά όργανα και αγγεία.

Το δωδεκαδάκτυλο περιβάλει σαν αγκύλη την κεφαλή του παγκρέατος. Δια μέσου της κεφαλής του παγκρέατος περνάει και ο χοληδόχος πόρος που παροχετεύει την χολή από το ήπαρ στο έντερο. Ο παγκρεατικός και ο χοληδόχος πόρος έχουν κοινή εκβολή στο τοίχωμα του δωδεκαδακτύλου που ονομάζεται Φύμα του Vater. Έτσι βλάβες στην κεφαλή του παγκρέατος μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη του περιφερικού χοληδόχου πόρου με συνέπεια την εμφάνιση αποφρακτικού ίκτερου.

Σχέση του Παγκρέατος με τα γειτονικά όργανα
Σχέση του Παγκρέατος με τα μεγάλα αγγεία

Δείτε επίσης