Συχνές Ερωτήσεις

Η Ηπατεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα μέρος του ήπατος. Γίνεται με ανοιχτή επέμβαση, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά ανάλογα με την θέση και το μέγεθος του όγκου και την εμπειρία του χειρουργού.

Ναι. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα η μοναδική ιδιότητα του ήπατος να «αναγεννάται» όπως περιγράφει ο μύθος του Προμηθέα. Εκείνο που συμβαίνει στην πραγματικότητα  είναι η ικανότητα αυτού του εκπληκτικού οργάνου να υπερτρέφεται  στην περίπτωση που εξαιρεθεί ένα μέρος του, ώστε το εναπομείναν όργανο να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του οργανισμού. Ένα κατά τα άλλα υγειές ήπαρ μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και μετά την εκτομή έως και 75% του οργάνου

Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο εξαρτάται από την έκταση της ηπατεκτομής και την μετεγχειρητική πορεία. Γενικά οι ασθενείς αναμένεται να μείνουν στο νοσοκομείο 5-10 ημέρες. Η πλήρης μετεγχειρητική ανάρρωση στο σπίτι διαρκεί περισσότερο. Η αποκατάσταση αναμένεται να είναι πλήρης σε μερικές εβδομάδες ώστε ο ασθενής να επιστρέψει και πάλι στη φυσιολογική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση της ανοιχτής ηπατεκτομής γίνεται μια μέση τομή στο πάνω μέρος της κοιλιάς που επεκτείνεται κάτω από τα πλευρά δεξιά. Με την λαπαροσκοπική και την ρομποτική προσπέλαση γίνονται 4-5 μικρές τομές για την εκτομή και μια μεγαλύτερη τομή για την εξαίρεση του όγκου από την κοιλιά.

Η ηπατεκτομή είναι μια μεγάλη επέμβαση που μπορεί να έχει επιπλοκές. Συχνότερες είναι η αιμορραγία και η διαρροή χολής. Σήμερα με την χειρουργική εξειδίκευση και την βοήθεια της τεχνολογίας πάνω από το 95% των ασθενών που υποβάλλονται σε ηπατεκτομή αναρρώνουν πλήρως.

Με την ανάρρωση από μια ηπατεκτομή οι ασθενείς έχουν μια φυσιολογική ζωή. Γενικά συνιστάται να ακολουθείται ένας ισορροπημένος και υγιής τρόπος ζωής ώστε να αποφεύγονται παράγοντες που επιβαρύνουν το ήπαρ όπως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερδοσολογία φαρμάκων και η πλούσια σε λίπη δίαιτα. Εκτός από τις ευεργετικές επιπτώσεις της καλής διατροφής και της άσκησης στην γενικότερη υγεία είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι είναι πιθανό κάποιοι ασθενείς να χρειαστεί υποβληθούν σε νέα θεραπεία ή ηπατεκτομή στο μέλλον.

Δείτε επίσης