Συχνές Ερωτήσεις

Η Παγκρεατεκτομή είναι η επέμβαση στην οποία αφαιρείται μέρος του παγκρέατος ή και όλο το πάγκρεας. Κατά κανόνα η παγκρεατεκτομή συνοδεύεται από την εξαίρεση και άλλων γειτονικών δομών ανάλογα με την περιοχή του παγκρέατος που αφαιρείται (κεφαλή, σώμα ή ουρά).

Η παγκρεατεκτομή έχει ενδείξεις που σχετίζονται με:

  • Νεοπλάσματα Παγκρέατος
  • Χρόνια Παγκρεατίτιδα
  • Ανεπάρκεια της ενδοκρινούς μοίρας (Μεταμόσχευση παγκρέατος)
  • Σπανιότερη ένδειξη αποτελεί η αντιμετώπιση του παγκρεατικού τραύματος

Η Παγκρεατεκτομή είναι από τις μεγαλύτερες επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος. Συνδυάζει μια περίπλοκη εκτομή με πολλαπλές αναστομώσεις που πρέπει να επουλωθούν χωρίς προβλήματα.

Οι κύριες επιπλοκές της παγκρεατεκτομής είναι:

  • Αιμορραγία
  • Ενδοκοιλιακές και συστηματικές λοιμώξεις
  • Παγκρεατικό συρίγγιο
  • Γαστρική στάση

Η ομαδική προσέγγιση εξειδικευμένων ιατρών και η ορθή επιλογή των ασθενών συμβάλλουν ώστε σήμερα το 97% των ασθενών που υποβάλλονται σε παγκρεατεκτομή να ανταπεξέρχονται με επιτυχία στην επέμβαση.

Η πορεία της ανάρρωσης ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της παγκρεατεκτομής, την χειρουργική προσπέλαση (ανοιχτή ή «ελάχιστα επεμβατική») και την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Η παραμονή στο νοσοκομείο συνήθως διαρκεί 5-15 ημέρες. Η πλήρης μετεγχειρητική ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο με σταδιακή επιστροφή στον συνήθη τρόπο ζωής.

Τόσο η εξωκρινής όσο και η ενδοκρινής λειτουργεία του παγκρέατος μπορούν να επηρεαστούν μετά την παγκρεατεκτομή λόγω ελάττωσης της μάζας του οργάνου ή και προϋπάρχουσας ανεπάρκειας. Συνιστάται η αναπλήρωση των παγκρεατικών ενζύμων με σκευάσματα από το στόμα ώστε να διευκολύνεται η πέψη και απορρόφηση του φαγητού, καθώς και μια προσαρμογή του τρόπου διατροφής στη νέα κατάσταση του πεπτικού.

Περίπου 1 στους 4 ασθενείς θα χρειαστεί θεραπεία για σακχαρώδη διαβήτη μετά από παγκρεατεκτομή. Η θεραπεία με ινσουλίνη υπό στενή παρακολούθηση είναι απαραίτητη μετά από ολική παγκρεατεκτομή λόγω της πλήρους απώλειας της ενδοκρινούς μοίρας που καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του διαβήτη (brittle diabetes).

Δείτε επίσης